بررسی تخصصی ملشین سنگین

  • ۰
  • ۰

سیستم های ترمز در کامیون

انواع مختلفی از سیستم های ترمز در کامیون وجود دارند که هر کدام دارای ویژگی ها و مزایای منحصر به فردی هستند:


ترمزهای درام (Drum Brakes)
این مدل از انواع سیستم ترمز تریلی رایج ترین نوع سیستم ترمز موجود در کامیون ها هستند. ترمز درام شامل یک درام بوده که دارای یک چرخ و کفشک ترمز است که به درام فشار می آورند. این ابزارها باعث ایجاد اصطکاک و کند شدن چرخ می شوند. ترمزهای درام به دلیل قابلیت اطمینان و دوام خود شناخته شده اند؛ اما می توانند در دمای بالا مستعد ساییده شدن باشند.


ترمزهای دیسکی (Disc Brakes)
ترمزهای دیسکی علاوه بر دیسک و چرخ، شامل یک کولیس که لنت ترمز را روی دیسک فشار می دهد، هستند. ترمزهای دیسکی معمولا در دفع گرما کارآمدتر بوده و کمتر مستعد ساییده شدن می باشند. همچنین، آنها قدرت توقف و کنترل بهتری را ارائه می دهند.


 ترمز بادی یا پنوماتیک (Air Brakes)
اکثر کامیون های تجاری از سیستم ترمز بادی استفاده می کنند. این نوع ترمز از هوای فشرده برای ترمز استفاده می کند. ترمزهای بادی با ارائه قدرت توقف عالی، برای کاربردهای سنگین مناسب هستند. در این ترمزها چندین مخزن هوا و مدار وجود دارند تا ترمزها حتی در صورت خرابی یکی از قطعات، به کار خود ادامه دهند.


 ترمزهای الکتریکی (Electric Brakes)
ترمزهای برقی عمدتا در تریلرها استفاده شده و توسط واحد تراکتور کنترل می شوند. ترمزهای برقی معمولا ساده تر و ارزان تر از ترمزهای بادی هستند. همچنین، قدرت توقف یا قابلیت اطمینان پایین تری نسبت به ترمزهای پنوماتیک ارائه می دهند.

 

  • ۰۳/۰۹/۲۸
  • ملیکا قائم

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی